5 adımda fazla kilolara veda edin! Diyetisyenden en etkili yöntemler…

spot_img


Obezite, günümüzde hızla artan ve birçok kronik hastalığa zemin hazırlayan küresel bir sağlık sorunu. Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre, obezite vücutta aşırı yağ birikimi ile karakterize edilen kronik bir hastalık ve yalnızca estetik bir sorun değil, aynı zamanda diyabet, kalp hastalıkları ve hipertansiyon gibi ciddi sağlık problemlerine yol açabilen bir hastalık. Obezite tehlikesini, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Meliha Öner ile konuştum. Dyt. Öner’e, “Sağlıklı beslenme nasıl olmalı, obeziteden nasıl kaçınılır, genetik faktörler ne kadar etkili ve tedavi yöntemleri nelerdir?” diye sordum.

GENETİK MİDİR?

Obezitenin genetik olup olmadığının sıkça tartışılan bir konu olduğunu belirten Dyt. Öner, “Genetik yatkınlık, kilo alma eğiliminde etkili olabilir ancak tek başına obeziteye neden olmaz. Bazı genetik faktörler, metabolizma hızını, iştah kontrolünü ve yağ depolama mekanizmasını etkileyebilir. Ancak, sağlıklı beslenme ve aktif yaşam tarzı benimsenirse, genetik yatkınlığa rağmen obezite önlenebilir. Kısacası, genetik faktörler bir risk oluşturabilir, ancak sağlıklı alışkanlıklarla bu risk büyük ölçüde kontrol altına alınabilir” dedi.

DENGELİ BESLENME ŞART

Dyt. Öner, sağlıklı bir yaşamın temelinde dengeli ve yeterli beslenmenin önemli bir temel oluşturduğunu söyleyerek, günlük beslenme düzeni için şu önerilerde bulundu:

Sebze, meyve, tam tahıllar, sağlıklı yağlar ve protein kaynakları dengeli şekilde tüketilmelidir.

Fast food, şekerli içecekler ve aşırı tuz tüketimi gibi işlenmiş gıdalardan kaçınılmalıdır.

Porsiyon kontrolü yapılarak, aşırı yemekten kaçınılmalı, açlık ve tokluk hissi iyi yönetilmelidir.

Günde en az 2-2,5 litre su tüketmek, vücudu toksinlerden arındırır ve gereksiz atıştırmaların önüne geçer.

Uzun süre aç kalmak, kan şekerinde ani dalgalanmalara neden olabilir. Bunun yerine, düzenli ve sağlıklı öğünler tüketilmelidir.



Source link

spot_img

benzer haberler

spot_img