İbn-i Sina’nın yüz yıllar önce yazdığı El Kanun Fi’t-Tıbb eserinde geçmek bilmeyen öksürük için bahsettiği bu ballı reçete, adeta şifa niteliğinde. İnatçı öksürükle mücadele edebilmenin en etkili yollarından birisi.
BAL VE KETEN TOHUMU KARIŞIMI
Bu karışım için ilk olarak bir tavada keten tohumunu kavurun. Ardından bal ile bir arada karıştırın. Elde ettiğiniz karışımı bir kavanozda da muhafaza edebilirsiniz. Öksürüğünüz şiddetlendiği zaman günde bir çay kaşığı bu karışımdan tüketmek öksürüğün adeta kökünü kazımanıza yardımcı olur.
BALLI ZENCEFİL KARIŞIMI
Bal ve zencefilin antiseptik özellikleri bulunur, solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan virüs ve bakterilerle mücadele edebilir.
Bu karışımı hazırlamak için ilk olarak taze zencefil kökünü rendeleyin ve suyla kaynatın.
Kaynatmak, zencefilin aktif bileşenlerini serbest bırakıp elde edilen karışımın etkinliğinin artmasını sağlar.
Kaynadıktan sonra içerisine bal ekleyip karıştırın. Bal, lezzet katmasının yanı sıra antiseptik özellikleriyle enfeksiyonlarla savaşır.
Ballı zencefil karışımını, sıcak suya ekleyip demlenmesini sağlayarak çay gibi de tüketebilirsiniz.