İdilika’nın Mutfağı’nda bu iftarda Ardahan sofrasına konuk oluyoruz. Doğu Anadolu Bölgesi’nin kuzeyinde bulunan ve Karadeniz Bölgesi ile sınır olan Ardahan, bulunduğu coğrafi şartlar itibarıyla zengin bir mutfak kültürüne sahiptir… Bakalım bizleri ne lezzetler bekliyor…

MAFİŞ
MALZEMELER
 1 su bardağı süt
 1 su bardağı süt
 1 su bardağı su
 1 su bardağı su
 Yarım yaş maya
 Yarım yaş maya
 Tuz
 Tuz
 Aldığı kadar un
 Aldığı kadar un
YAPILIŞI: Malzemeleri yoğurup kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. 1.5-2 saat mayalanmaya bırakın. Hamurdan istediğiniz boyutta bezeler yapın. Her bezeyi yarım cm. kalınlığında açın ve istediğiniz boyda hamuru kesin. Kızdırdığınız yağ havuzunda mafişlerinizi arkalı önlü kızartın.

KAZ ETLİ İÇLİ PİLAV
 
MALZEMELER
 1.5 kg. kaz
 1.5 kg. kaz
SOSU İÇİN:
 Biber salçası
 Biber salçası
 Kekik
 Kekik
 Karabiber
 Karabiber
 Pul biber
 Pul biber
 Sıvı yağ
 Sıvı yağ
İÇ PİLAV İÇİN:
 100 gr. tavuk ciğeri
 100 gr. tavuk ciğeri
 1 adet küçük boy soğan
 1 adet küçük boy soğan
 Sıvı yağ
 Sıvı yağ
 Tereyağ
 Tereyağ
 Karabiber
 Karabiber
 Tuz
 Tuz
 2 su bardağı pirinç
 2 su bardağı pirinç
YAPILIŞI: İlk olarak kazı sıcak suda bolca yıkıyoruz ve iki saat kadar sıcak su içerisinde bekletiyoruz. Sonrasında suyu süzüp tekrar bir tencere kaynar suyun içine kazı koyup 10 dakika kadar haşlıyoruz ve tekrar kazın suyunu süzüp sıcak sudan geçiriyoruz. Köpüklü ve kanlı suyundan arınan kazı kaynar su ile düdüklüde haşlıyoruz. Daha sonra sosunu hazırlayıp kazın her tarafına sürüyoruz. Sosu hazırlarken salçayı sıcak su ile seyreltip sıvı yağ ve karabiber, pul biberi ekleyip karıştırıyoruz. Karışımı her tarafına sürdüğümüz kazı öncelikle fırın poşeti içinde 200 derecede önceden ısıttığımız fırında pişiriyoruz. Sonra poşeti çıkarıp fanlı bir şekilde pişiriyoruz. Minik minik doğradığımız tavuk ciğerini soteliyoruz. Ciğer önce sulanıp sonra tekrar suyunu çekince doğradığımız soğanları ilave ediyoruz. Soğanlarda kavrulunca sıvı yağ ve tereyağı ekliyoruz. Sonrasında yıkanmış pirinçlerimizi ekleyip kavuruyoruz, karabiber, tuz ve kaynar suyu ekleyip kısık ateşte pişiriyoruz. Pilav pişince servis tabağına iç pilavı alıyoruz, üzerine nar gibi kızarmış kazı koyup servis ediyoruz.
HELLE AŞI
MALZEMELER
 1 çay bardağı pirinç
 1 çay bardağı pirinç
 2 yemek kaşığı un
 2 yemek kaşığı un
 1 kase doğranmış Urfa peyniri
 1 kase doğranmış Urfa peyniri
 1 yemek kaşığı tereyağı
 1 yemek kaşığı tereyağı
 Kırmızı biber
 Kırmızı biber
YAPILIŞI: Pirinci yıkayın, bir tencereye koyup, bol suda haşlayın. Haşlarken üzerine 1 su bardağı suda ezilmiş unu yavaş yavaş karıştırarak ekleyin. Bozadan daha cıvık kıvamda bir çorba olması gerekmektedir. Pirinçler iyice piştikten sonra içine peynirleri katarak, 1-2 taşım daha kaynatıp, altını söndürün. Çorbanın üzerine kırmızı biberli kızgın tereyağı dökerek servis edin.





















































































