MERCİMEK
En zengin bitkisel protein kaynaklarından biri olan mercimek, damarların da en iyi destekçilerinden biri. Yapılan bir araştırma, mercimeğin yüksek tansiyonun neden olduğu damar hasarını iyileştirebildiğini gösteriyor. Ayrıca mercimek, protein ve lif içeriği bakımından zengin olmasının yanı sıra kalsiyum, potasyum ve magnezyum içeriyor.
BALIK
Omega-3 yağ asitlerinin genellikle beyin sağlığı üzerindeki faydalarına odanılsa da; aynı zamanda iltihaplanmayı önleyen yapısı sayesinde kalbi de güçlendirebiliyor. Araştırmalar; vücuttaki iltihaplanmanın plak oluşumu da dahil bazı kronik rahatsızlıkları beraberinde getirdiğini ortaya koyuyor. Balık ise bu iltihaplanma oranını azaltarak damarlarda oluşabilecek plak riskini büyük oranda azaltabiliyor.
AVOKADO
Araştırmalar, avokadoda bulunan tekli ve çoklu doymamış yağların kalp için en sağlıklı besinlerden biri olduğunu belirtiyor. Kötü (LDL) kolesterolü düşürürken, iyi (HDL) kolesterolü düşürmeyi sağlayan bu besin, damar sağlığının da en iyi koruyucularından biri haline geliyor. Avokado, aynı zamanda içeriğindeki lif oranıyla da büyük destek sağlıyor.