Diyetisyen Julia Zumpano, demir hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı. Gıdalarda iki ana demir türü vardır : heme ve heme olmayan demir.
Hem demir: Bu demir türü hemoglobinden gelir. Diyetisyen Zumpano, “Heme vücut tarafından daha iyi emilir ve genellikle karaciğer, et, kümes hayvanları ve deniz ürünlerinde bulunur” diyor.
Hem içermeyen demir: “Hem olmayan demir genellikle baklagillerde, sert kabuklu yemişlerde, tohumlarda ve ıspanak ve patates gibi bazı sebzelerde bulunur” diye devam ediyor. Ayrıca tofu, tahıllar, ekmek ve mısır gevreği gibi güçlendirilmiş kaynaklardan da demir alabilirsiniz.

Diyetisyen Zumpano, “Demir, hemoglobinin hayati bir bileşenidir; bu da onu, hücrelerimizin enerji üretebilmesi için oksijeni taşımak üzere vücudumuzun ihtiyaç duyduğu önemli bir mineral haline getirir” diye açıklıyor. “Yeterince demirimiz yoksa, oksijeni taşıyacak kadar kırmızı kan hücremiz de olmayacaktır. Bu da aşırı yorgunluğa ve baş dönmesine yol açıyor.”

Demir aynı zamanda beyin gelişimi ve büyümesi ile vücudunuzdaki diğer birçok hücre ve hormonun üretimi için de gereklidir.
“Yeterli demir depoları olmadığında, bireylerde demir eksikliği anemisi adı verilen ve dünya çapında en yaygın beslenme eksikliği olan bir durum gelişebilir ” diye ekliyor. “Yorgunluk, halsizlik, vücut ısısını korumada zorluk, soluk cilt, baş dönmesi, baş ağrısı ve dil iltihabı gibi semptomlarla ilişkilidir.”

DEMİR EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ
Hafif veya orta dereceli demir eksikliği anemisi olan birçok kişi herhangi bir belirti fark etmeyebilir. Ancak bazı durumlarda şunlara neden olabilir:
- Nefes darlığı
- Tükenmişlik
- Göğüs ağrısı
- Baş dönmesi
- Ellerde ve ayaklarda soğukluk
- Soluk cilt


















