Geçmişle günümüzü tatlandıran Fethiye – Turizm Haberleri

spot_img


Akdeniz ve Ege mutfaklarının birleştirilmesiyle oluşan Fethiye mutfağı, geçmişten gelen yöresel lezzetlere yer veriyor. Elbette Fethiye mutfağı içerisinde yalnızca geçmiş yılların yöresel lezzetleri olduğunu dile getirmek doğru olmaz, bu şirin ilçede modern kültürün yansıması olan tarifler de bulunuyor. Modernliği ve geçmiş kültürleri başarılı bir şekilde sentezleyen Fethiye, size harika lezzetler sunuyor. Gelin bu şirin ilçenin eşsiz yemeklerini birlikte tadalım.

LOKMANIZI MUTLAKA ALIN

Birçok farklı kültürde karşılaşılabilecek bir besin olan lokma, hem tatlı hem tuzlu şekilde hazırlanabilir. Ancak Fethiye’de özellikle tatlı olan lokmanın çok popüler olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ortası delik, yuvarlak ya da küçük küreler olarak hazırlanan hamurlar kızgın yağa atarak kızartılır. Ardından hazırlanan şerbete ilave edilir. Fethiye’nin yöresel tatlıları arasında yer alan Lokma, düğün ve cenaze gibi kalabalık organizasyonlarda hazırlanır. Fakat Fethiye geziniz esnasında pek çok sokakta Lokma kamyonu görebilirsiniz. Fethiye’nin yöresel ve sokak lezzetleri arasında bulunan bu tatlı, yerel halk tarafından da yoğun bir ilgi görür.

ÖZEL BİR AROMASI VAR

Ölemeç ya da mantı çorbası olarak adlandırılan bu lezzet, kendine has aroması ve farklı lezzetiyle dikkat çeker. Farklı versiyonları yapılan çorbanın kuşbaşı et ile hazırlanan çeşitlerini görmek de mümkün. Yapımı kolay olan ancak buna rağmen oldukça besleyici olan çorba ana yemek olarak da tercih edilebilecek kadar yüksek kalorili. Fethiye’nin meşhur lezzetleri arasında yer alan bu çorba özellikle kış aylarında çok yoğun bir ilgi görür. Özellikle esnaf lokantalarında sıklıkla hazırlanan dolayısıyla kolaylıkla ulaşılabilecek bir yemek olan ölemeç çorbası, mantıdan daha farklı bir lezzete sahip.

TAZE OTLARIN DİYARI

Doğa ile iç içe bir bölge olan Fethiye, bitki bazlı yemekleri ile dikkat çeken bir mutfağa sahip. Taze ot diyarı olarak da bilinen Fethiye, çiriş otu gibi hafif ve lezzetli yemekleri ile dikkat çeker.. Yabani pırasa olarak da adlandırılan çiriş otu ile hazırlanan ve genellikle zeytinyağlı olarak hazırlanan çiriş otu yemeği, hastalara şifa kaynağı olarak bilinir. Vitamin ve mineral deposu olan bu yemek, balık restoranlarında meze olarak soğuk şekilde servis edilebileceği gibi sıcak ve sulu yemek olarak da hazırlanabilir.


BİR ŞİFA DEPOSU

Ot yemekleriyle meşhur olan Fethiye’nin en meşhur ot yemekleri arasında Sarı Ot Kavurması bulunur. Sarı ot olarak adlandırılan bu otun saplarının sarı renkli olmaması, epey dikkat çeker. Haşlama sırasında suya sarı renk verdiği için bu ot, sarı ot olarak adlandırılır. Şifa deposu olduğu için ilgi gören ve bölge halkı tarafından sevilen sarı ot, iyice yıkanarak toprağından arındırılır. Ardından soğanla kavrularak yemeği hazırlanır. Hafif bir yemek olduğu için yaz aylarının vazgeçilmezi olan sarı ot kavurması, sağlıklı ve besleyici bir yemek. Yerel restoranlarda deneyimleyebileceğiniz bu lezzeti evde hazırlamak istiyorsanız bölge pazarlarından sarı ota ulaşabilirsiniz.

YUMURTA BOHÇASI DENEMEDEN DÖNMEYİN

Fethiye’nin yöresel lezzetlerinden biri olan ve başka yörelerde çılbır olarak da adlandırılan yumurta bohçası, poşe yumurta pişirme tekniği ile hazırlanır. Uluslararası olarak kabul görmüş bir pişirme tekniği olan poşe, kaynayan suda yumurtanın içinin akışkan bir kıvama sahip olmasını sağlar. Süzme yoğurt, tereyağı, sarımsak ve toz biber ile servis edilir. Yumurta bohçası, Fethiye’de mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında yerini alır.



Source link

spot_img

benzer haberler

spot_img