Türk Böbrek Vakfı (TBV) Başkanı Timur Erk, pestisitlerin, tarım ürünlerini zararlılardan korumak ve verimliliği artırmak için kullanılan kimyasallar olduğunu belirterek, “Ancak bu kimyasallar, doğrudan sağlığımıza zarar verebilecek kalıntılar bırakabilir” diye konuştu.
YAŞAMI TEHDİT EDİYOR
Pestisit kalıntılarının sadece sebzelerle sınırlı olmadığını da belirten Erk, şunlara dikkat çekti: “Bakliyat, et, süt ve yumurta gibi çok çeşitli gıdalarda da pestisitlere rastlanabiliyor.”
BESLENMEMİZDEKİ PESTİSİTLERİN ETKİLERİ
SEBZE VE MEYVELER: Elma, çilek, domates, biber ve ıspanak gibi ince kabuklu ya da yüzeyi pürüzlü olan ürünler daha fazla pestisit tutabilir.
TAHILLAR VE BAKLAGİLLER: Buğday, pirinç, kuru fasulye ve nohut gibi ürünler pestisitlere maruz kalabilir.
HAYVANSAL GIDALAR: Hayvan yemlerindeki pestisitler, et, süt ve yumurtaya bulaşabilir.