LEVREK VE ÇİPURA OMEGA 3 KAYNAĞI
Omega-3 yağ asidi açısından en zengin balığın okyanuslarda yaşayan Morina balığı olduğunu belirten Prof. Dr. Alphan, “Ülkemizde Omega-3 kaynağı balıklar arasında levrek ve çipura başta gelir. Sardalya ve hamside de bir miktar Omega- 3 bulunur. Somon balığında ve ton balığında ise Omega-3 oldukça azdır. Omega-3 yağ asidi gerektiği takdirde doktorunuzun önerisiyle balık yağı kapsülleri ile alınabilir” dedi.
BİNBİR DERDE DEVA
Yağlı balıklarda bulunan Omega-3 doymamış yağ asitlerinin sağlık üzerinde olumlu etkileri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Alphan, bu katkıları şöyle sıraladı:
- Büyüme ve gelişme üzerinde etkilidir. Bebeklikte bebeğin beyin hücrelerini ve retina gelişimini destekler.
- Omega 3 yağ asitleri, retina (gözün ağ tabakası) ve beynin normal çalışması için gereklidir. Özellikle yaşlılıkla birlikte gelişen sarı nokta hasarlarının önlenmesinde olumlu etkisi vardır.
- Omega-3 yağ asidi beyin ve sinir sisteminin sağlıklı çalışmasına katkı sağlarken, bunama ve Alzheimer riskini önler. Dikkat ve davranış bozukluklarının önlenmesinde de etkilidir.
- Kemiklerin kalsiyum depolamasına katkı sağlar. Ayrıca romatoid artrit, ülseratif kolit gibi bazı iltihabi hastalıklarda Omega-3 yağ asitlerinin olumlu etkileri vardır.
- Kalp damar hastalığı ve hipertansiyon riskini azaltır.
- Damar sertliği riskinin ve kanda trigliserit düzeyinin azaltılması, LDL’nin (Kötü kolesterol) düşürülüp, HDL’nin (iyi kolesterol) yükseltilmesini sağlar.
TÜMÖRÜ ENGELLİYOR
Balık tüketiminin birçok derde şifa olduğu gibi bazı kanser türlerine karşı da koruyucu etki gösterdiğini söyleyen Prof. Dr. Alphan “Balık yemek, tümör oluşumunu ve tümörün büyümesini geciktirir. Diyabet (şeker) hastalarında kan şekeri ve kan yağları üzerinde olumlu etkileri vardır” dedi.
HAFTADA 2-3 KEZ TÜKETİN
Balığın ayrıca A ve D vitaminleri ile iyot, fosfor, selenyum gibi mineraller yönünden de zengin olduğunu belirten Prof. Dr. Alphan, “Özellikle yağlı balıkları çocuklar ve gebeler sıkça yemelidir. Balık yemekle günlük niasin ve riboflavin (B vitaminleri) ihtiyacının yüzde 5-15’i karşılanmış olur. B6 ve B12 vitaminleri için de iyi bir kaynaktır. Haftada 2-3 kez tüketilmesi gerekir” dedi.