Karagöz ile Hacivat’ın bereketli sofrası

spot_img


Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkenti, Karagöz ile Hacivat’ın memleketi Bursa, güçlü tarihini hem eserlerine hem de lezzetlerine yansıtmış. Saray kültüründen gelen yemekleri sunan Bursa mutfağı, Balkanlar, Orta Doğu ve Anadolu’nun çeşitli bölgelerinden gelen göçlerle birlikte yeni tariflerle daha da bereketli bir hal almış. “Bursa’da ne yenir?” sorusuna verilen ilk cevaplardan biri olan İskender Kebap, 1860’lı yıllardan beri Bursa’nın en popüler yemeklerinden biri. Et yemeği kategorisinde yer alan bu lezzet, sıcak servis edilen ve genellikle kuzey eti ile yapılan bir kebap türü. Pişirilen kuzu etinin altına ısıtılan pide ekmeği yerleştirilir ve üzerine domates sos, tereyağı ve yoğurt ilave edilir. Klasik dönerin etinden farklı olarak İskender döner, Uludağ kekiği ile beslenen koçların eti ile yapılır.

KÖFTEYE ADINI VEREN DURAK

Yalnızca dana kaburga, kuzu eti, tuz, soğan ve karbonat ile yapılan İnegöl Köfte, Bursa lezzetleri arasında yer alan önemli bir yemek. Klasik köftelerden farklı olarak karbonat haricinde hiçbir baharat köftenin içerisine ilave edilmiyor. Normal köfte tarifinden bir diğer farkı ise yumurta ve ekmek gibi tutucu bir malzeme ya da içerisinde yer verilmiyor olması. Dana kaburgası ve kuzu eti ile hazırlanan İnegöl köftenin şehre Balkanlardan göç eden Türkler tarafından getirildiği düşünülüyor.

Tavuk eti ve yoğurt ile hazırlanan Muradiye Çorbası ise, yöre halkı tarafından oldukça yoğun bir ilgi görüyor. Bursa’nın meşhur yemekleri listesinde üst sıralarda yer alan bu lezzet, kabak ve havuç gibi sebzelerle daha zengin hale getirilebilir. Özellikle kış aylarında tüketilen ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendiren Muradiye Çorbası, lezzeti ile yediden yetmişe herkesin beğenisini kazanıyor. Tavuk ve sebzenin besleyici özelliklerine içerisinde yer veren bu lezzet, doyuruculuğu ile biliniyor.

KESTANE ŞEKERİ ALMADAN DÖNÜLMEZ

Kestane ve şekerli şerbet karışımı bir tatlı olan kestane şekeri, Bursa’nın en meşhur tatlılarından biri. Bursa’da yetişen kestaneler ile hazırlanan bu tatlı, haşlanmış kestanelerin soyulup kaynayan şerbetin içine batırılması ile yapılıyor. Zaman içerisinde farklı versiyonları da oluşturulan kestane şekeri, günümüzde çikolata gibi farklı tatlarla da üretiliyor. Siz de bu lezzeti almadan Bursa’dan dönmeyin.

2 CANTIK 1 AYRAN HERKES ONA HAYRAN

Kuzu ve baharatlar ile hazırlanan harcın taze hamur ile buluşturulması ile elde edilen Cantık, Kırım-Tatar mutfağının ana yemeklerinden biri. 1800’lü yıllarda Kafkaslardan Bursa’ya geldiği düşünülüyor. Günümüzde Bursa’nın meşhur yemekleri arasında yer alan bu yemek, özel günlerde oldukça sık şekilde tercih ediliyor. İçli pide olarak da anılan Cantık, kayık veya daire biçiminde hazırlanıyor.

1 MİLYON ADET ÜRETİM

Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde üretilmeye başlanan Kemalpaşa, aslında bir peynir tatlısı. 15’e yakın tesiste günde 1 milyon adete varan üretim miktarına sahip Kemalpaşa tatlısı, Bursa mutfağı için en önemli lezzetlerden biri. Dev kazanlarda pastörize edilen sütün peynire dönüştürülmesi ile hazırlanan bu tatlıda peynir, un, irmik ve yumurta kullanılıyor. Malzemeler ile hamur haline getirilen tatlı, 320 derecelik fırınlarda 17 dakika kadar pişiriliyor.

ESNAF LOKANTALARINDA NEFİS SÜT HELVASI

Görünümü ile kazandibini andırıyor olsa da kendine ait farklı bir tada sahip olan süt helvası, Bursa’nın meşhur yemekleri tatlıları arasında. Süt ve un ile hazırlanan bu tatlı dışının çıtır, içinin ise yumuşak bir kıvamda olması dikkat çekiyor. Bursa yemek kültürüne Osmanlı mutfağında miras kalan süt helvası, seyahatiniz esnasında mutlaka denemeniz gereken bir lezzet.



Source link

spot_img

benzer haberler

spot_img