Kaslardaki ağrı bu durumun habercisi olabilir! Özellikle yaz aylarında…

spot_img


Yaz aylarında özellikle hemodiyaliz hastalarının doktor ve diyetisyen işbirliği ile mevsime uygun, kan değerlerini dengede tutacak bir beslenme planı yapmaları gerektiğini belirten Türk Böbrek Vakfı Diyetisyeni Gökçen Efe Aydın, “Hemodiyaliz hastalarının kanlarındaki potasyum, fosfor ve albümin değerleri, beslenme ile doğrudan ilişkilidir” dedi.

SARI-TURUNCU MEYVELERE DİKKAT!

Dyt. Aydın, örneğin yaz aylarında artan meyve ve sebze tüketiminin, kan potasyum seviyelerinin yükselmesine neden olabildiğine dikkat çekerek, şu önerilerde bulundu: “Özellikle kavun, kayısı, şeftali, nektarin gibi sarı – turuncu meyveler ve yeşilliklerin aşırı tüketimi, hayati durumu tehlikeye sokacak bazı sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle yaz ayları kan değerlerinde en fazla sıkıntı yaşanılan zamanlardır. Özellikle yazın iştah azalması ve kışın protein tüketiminin artması da kan değerlerini etkiler. Hemodiyaliz hastalarının beslenme konusunda son derece bilgili olmaları gerekir.”

KONTROLLÜ SU TÜKETİMİ ÖNEMLİ

Hemodiyaliz hastalarında su tüketiminin önemine değinen Dyt. Aydın, “Su tüketimi, özellikle idrar çıkışı olmayan veya azalan hemodiyaliz hastaları için mevsimsel olarak farklılık gösterir. Yaz aylarında sıcaklıkların ve dolaylı olarak terleme miktarının artması, su ihtiyacında da artışa neden olur. Genellikle ihtiyaçtan daha fazla sıvı alınır ve iki diyaliz seansı arasında olması gerekenden daha fazla kilo ile diyalize girilir. Bu durum, vücutta ödem, yüksek tansiyon ve kalp sorunları gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir” dedi.



Source link

spot_img

benzer haberler

spot_img