Kuzey Ege’nin incisi Bozcaada – Turizm Haberleri

spot_img


Yaz rüzgârlarının en güzel estiği yer Çanakkale Bozcaada… Deniz, kum, güneş ve rüzgârın en keyiflisini sunan bu adanın mutfağı ise ayrı bir güzel… 500 yıldır bir arada yaşayan Rum ve Türk halkının kaynaşmasıyla zenginleşen ada mutfağı, ziyaretçilerine eşsiz bir lezzet şöleni sunuyor. Deniz ürünleri, kırmızı et, yabani otlar ve zeytinyağıyla birbirinden özel lezzetler sunan bu şirin adanın mutfağını gelin hep birlikte tanıyalım…

DENİZ KESTANESİ YENİR Mİ?

Deniz kestanesinin tadına hiç baktınız mı bilmiyorum ama Bozcaadalıların alışık olduğu lezzetlerden birisi. Rumlardan adaya miras kalan bir ritüel denizden kestaneyi çıkartıp taze taze yemek. Aromasının bol olması için zaten bir saat içinde tüketmek en iyisi. Zeytinyağı, sirke ve limonla soslanarak çiğ olarak tüketiliyor ama biz soslanmamış halini daha çok sevdik. Menülerde deniz kestanesi yok ama nadiren restoranlarda günün spesiyali olarak denk gelebilirsiniz. Denk gelirseniz denemeden geçmeyin. Daha garanti bir seçenek de tekne turuna çıkmanız ve kaptanınızdan size tattırmasını talep etmeniz. Hem bakir koylarda yüzer, hem de deniz kestanesinin tadına bakarsınız.

ÇAY SAATLERİNİN VAZGEÇİLMEZİ

Bozcaada’nın meşhur bağları birçok leziz tarife de ilham olmuş. Bunlardan biri de batırığı bilenlere bir nebze tanıdık gelecek olan çiğ dolma. Kısır gibi, ateş görmeden sıcak suda demleme usulü piştiği için çiğ dolma deniyor. Bulgur, soğan, salça, taze otlar ve asmanın haşlama suyunun buluşmasından oluşan bu sulu iç pilav asma yaprağına dürülerek yeniyor. Damlata damlata elle yenmesi makbul. Evlerde hâlâ yaygın olarak yapılıyormuş ama restoran menülerinde yok. Bağlar ilk yeşermeye başladığında toplanan körpe asma yaprakları salamura yapılarak bütün yıl kullanılıyor. Çiğ dolma ise taze yaprağın içine malzemelerin çiğden konularak yapıldığı adaya özgü bir yemek. Sardalya balığı da asma yaprağına sarılarak ızgarada pişiriliyor. Çanakkale’nin en özel lezzetlerinden sardalya da asma yaprağında pişiriliyor. Sardalyanın mevsimi yaz olduğu için menülerde görmeniz kuvvetle muhtemel.

ADA MANTISINI ATLAMAYIN

Bozcaada mantısını diğerlerinden ayıran en önemli özelliği fırında kızartılması. Sarımsaklı yoğurt ve baharat eklenerek servis edilen, damaklarda ayrı bir şenlik bırakan bu lezzeti mutlaka denemelisiniz.


İDİL ÇİMRİN



Source link

spot_img

benzer haberler

spot_img