Mersin’den sofranıza lezzet yağmuru! Bir kez deneyen vazgeçemiyor

spot_img



İdilika’nın Mutfağı’nda bugün, denizi, sıcak insanları ile Akdeniz’in incilerinden Mersin’e konuk oluyoruz. Mersin mutfağının yemek kültüründe genellikle acılı, ekşili, salçalı ve bol baharatlı yiyecekler var. Et ise mutfağının geneline hakim. Çoğunlukla kuzu eti tüketiliyor. Deniz kenarında bulunmasından dolayı deniz kültürü de gelişmiş. Bugün biberli ekmek ve kısırın pabucunu dama attıran batırık tarifi hazırladım.

BİBERLİ EKMEK

MALZEMELER

HAMURU İÇİN:


1 çay bardağı zeytinyağı

1 çay bardağı ılık su

1 çay bardağı ılık süt

1 paket instant maya

1 çay kaşığı şeker

1.5 çay kaşığı tuz

Aldığı kadar un

İÇ MALZEME İÇİN:

2 adet orta boy soğan

1.5 yemek kaşığı biber salçası

1 çay bardağı zeytinyağı

1 kahve fincanı susam

1 kahve fincanı dövülmüş ceviz

1 tatlı kaşığı zahter

2 yemek kaşığı pul biber

1 çay kaşığı karabiber

1/2 çay kaşığı kimyon

YAPILIŞI: Bir kabın içine mayayı, sütü, suyu, şekeri, zeytinyağını ve tuzu ekleyip homojen bir karışım elde ediyoruz. Ardından ele yapışmayacak kıvamda olana kadar un ekliyoruz. Hamuru yoğurduktan sonra üzerine nemli bez koyarak bir saat dinlendiriyoruz. İç malzemenin hazırlanması ise şöyle: Soğanı ince ince kıyıp bir kabın içerisine alıyoruz. Daha sonra salçayı, zeytinyağını, susamı, cevizi, zahteri, pul biberi, karabiberi ve kimyonu ekleyip karıştırıyoruz. Hamurumuzu yağlanmış tepsimize yayıyoruz. Üzerine biberli harcı koyuyoruz. 200 derecede 30 dakika pişiriyoruz.

BATIRIK

MALZEMELER


1 su bardağı ince esmer bulgur

Yarım çay bardağı tahin

1 çay bardağı kavrulmuş yerfıstığı

1 çorba kaşığı biber salçası

Kuru domates

1 adet kuru soğan

2 adet domates

2 adet salatalık

Yarım demet maydanoz

Yarım demet nane

2 adet yeşil biber

3 yaprak marul

3 adet taze soğan

Lahana

Yarım çay bardağı zeytinyağı

Yarım çay bardağı limon suyu

1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

1 çay kaşığı kimyon

5-6 su bardağı soğuk su

2 çay bardağı sıcak su

Nar ekşisi

Tuz

YAPILIŞI: Tahini küçük bir tavada hafif kavuruyoruz. Bulgurumuzu 1.5 çay bardağı sıcak su ile ıslatıyoruz. Yer fıstığımızı robottan geçiriyoruz. Tahin, bulgur, yer fıstığı ve kimyonu derin yoğurma kabında kaşıkla karıştırıyoruz. Salatalıkları, domatesleri, biberleri, taze soğanları, nane, maydanoz ve marulu ince ince doğruyoruz. Bulgurlu karışıma kuru soğanı rendeliyoruz, ardından salçayı ve önceden ıslatılmış kurutulmuş domatesi ekliyoruz. Karışımı nane ve maydanozla yoğuruyoruz. Sebzeleri hırpalamadan ekliyoruz. Ardından zeytinyağı, limon suyu, pul biber ve tuzu ilave ediyoruz. Batırığı, susuz tüketmek isteyenler için kısır halindeyken bir kısmını ayırıp kalanını soğuk suyla sulandırıyoruz. Ekşi sevenler nar ekşisi ilave edebilir. Çukur tabağa aldığınız batırığımızı ince kıyılmış marul veya haşlanmış lahana ekleyerek servis yapıyoruz.



Source link

spot_img

benzer haberler

spot_img