Sadece çocukların değil yetişkinlerin de tüketmesi gerekiyor! Sütün bilinmeyen faydası…

spot_img


Eren, sütün faydalarını ise şöyle sıraladı:

Kalsiyum ve D vitamini açısından zengindir, kemik ve diş sağlığını olumlu yönde etkiler.

İçerdiği yüksek kaliteli protein sayesinde kas gelişimine katkı sağlar.

B12 ve riboflavin gibi B vitaminleri sayesinde enerji üretimine yardımcı olur.

İçeriğindeki çinko ve selenyum gibi minerallerle bağışıklık sistemini güçlendirir.

Özellikle yoğurt ve kefir gibi fermente süt ürünleri probiyotik içeriğiyle sindirim sistemini düzenler.

ŞİŞKİNLİK LAKTOZ TOLERANSI BELİRTİSİ OLABİLİR

Süt şekeri olarak bilinen laktozun, glikoz ve galaktozdan oluştuğunu, laktozun süt ve süt ürünlerinin ana karbonhidratı olduğunu ifade eden Eren, şunlara dikkat çekti: “İnce bağırsaklarımızda bu şekeri sindiren laktaz enzimi üretilir. Bu enzim, parçalayarak şekerin vücut tarafından emilmesini sağlar. Vücudumuzda bu enzim yeteri miktarda bulunmazsa laktoz emilmez ve sindirim sağlanamaz. Sindirilemeyen laktoz ise kalın bağırsağa geçerek burada bakteriler tarafından fermente olur ve gaz, şişkinlik, kramp, mide bulantısı, ishal ve çocuklarda kilo kaybına yol açar. Laktoz intoleransı olarak adlandırılan bu duruma karşı alınabilecek önlem, laktoz içeren gıdaların beslenme planından azaltılması ya da gerekli durumlarda tamamen çıkarılmasıdır. Laktoz içeren ve sık tüketilen besinler; süt, yoğurt, ayran, peynir olarak sıralanabilir. Laktoz intoleransı olan kişiler kalsiyum ihtiyaçlarını laktozsuz süt ve yoğurt çeşitlerinden ya da soya, badem gibi bitki bazlı süt ürünlerinden karşılayabilir. Süt içermeyen ama kalsiyumdan zengin besinlere ise; sardalya, badem, keten tohumu, ıspanak, semizotu, brokoli, marul ve barbunya örnek verilebilir.”

BİTKİSEL SÜTLERİN KOLESTEROL ORANI DÜŞÜK

Laktoz intoleransına sahip kişiler için bitki bazlı süt ürünlerinin iyi bir alternatif olduğunu vurgulayan Eren, “Badem, soya, yulaf, pirinç gibi bitkisel kaynaklardan elde edilen süt ürünleri laktoz içermez, genellikle kolesterol oranları düşüktür ve vegan beslenmeye uygundur. İnek sütüne göre daha az protein içerirler, buna karşın kalsiyum, D vitamini ve B12 ile zenginleştirilmiş çeşitleri tercih edilebilir. Buradaki önemli nokta, ürünün şeker ilavesi veya katkı maddesi içermemesidir. Bu kontrolün sağlanabilmesi için de etiket okuma alışkanlığı şart” dedi.



Source link

spot_img

benzer haberler

spot_img