
SAĞLIKLI BİR İFTAR
Sağlıklı iftar için de tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Alphan, “İftarda aşırı yemeği bir kerede yemek yerine, gece yatana kadar 2-3 öğün yapılmalıdır. Orucu su ile açmak ve iftarlık olarak da 1-2 zeytin yemek yeterlidir. İftarlık olarak sucuk, salam, sosis, yağlı peynir gibi şarküteri ürünlerinin aşırı tüketimi gereksizdir. Bu ürünlerle hem fazla kalori alınır hem de yağlı olan bu besinlerle kolesterol ve kan yağları yükselebilir. Bu, şişman olanların daha fazla kilo almasına ve kan yağları yüksek olanların da kan yağlarının yükselmesine neden olabilir” uyarısında bulundu.

ÖNCE ÇORBA SONRA BİRAZ ARA
Orucu açtıktan sonra kısa bir ara verilmesini öneren Prof. Dr. Alphan, “Çorba, salata ve 1 dilim ekmekle veya peynir, ekmek ve çayla oruç açıldıktan sonra 1 saat ara verip, daha sonra ızgara veya haşlanmış et, balık, tavuk veya az yağlı etli sebze yemekleri veya etli dolma ve sarmalar, yoğurt, tam buğday ekmeği gibi yiyeceklerin tercih edilmesi uygun olur. Yemekten bir süre sonra 1-2 porsiyon meyve mutlaka yenilmelidir” dedi. Gece yatmadan önce bir bardak süt içilmesinin günlük kalsiyum ihtiyacı için önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Alphan, her iki öğünden sonra hemen yatağa girilmemesi ve ev içinde yürüme gibi egzersizler yapılmasının uygun olacağını da söyledi.

KALP HASTALARI ORUÇ TUTABİLİR Mİ?
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Köksal da Ramazan ayında kalp hastalarının dikkat etmesi gereken hayati noktaları paylaştı. Prof. Dr. Köksal, her kalp hastasının oruç tutamayacağına dair genel bir yargının doğru olmadığını belirterek, “Ancak, ileri yaşta olanlar, yüksek tansiyon ve diyabet gibi kronik hastalıkları bulunanlar için mutlaka doktor kontrolü gerekli. İlaç kullanım saatleri, su kaybı ve uzun süren açlık, kalp hastaları için ciddi riskler doğurabilir. Bu nedenle hekim gözetiminde karar verilmelidir. Özellikle kalp kapak ameliyatı geçirmiş ve metal kapak taşıyan hastaların kullandığı kan sulandırıcı ilaçların dozları, Ramazan boyunca yakından takip edilmelidir. Uzun süreli açlık ve susuzluk, kan değerlerinde değişikliklere yol açarak hayati riskler doğurabilir” dedi. Ramazan ayında yapılan en büyük hatalardan birinin de sahuru atlamak olduğunu söyleyen Prof. Dr. Köksal, “Uzun saatler süren açlık ve susuzluk, özellikle kalp hastalarında tansiyon düşüklüğüne ve ani rahatsızlıklara yol açabilir” dedi.


















