Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan “Türk Gıda Kodeksi Bebek Formülleri ve Devam Formülleri Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yapılan düzenleme ile bebeklere yönelik gıda ve devam formüllerinde kullanılan protein kaynaklarına bir yenisi daha eklendi.
PROTEİN HİDROLİZATLARINA YENİ BİR SEÇENEK EKLENDİ
Bakanlıktan alınan bilgilere göre, mevcut durumda bebek ve devam formülleri; inek sütü, keçi sütü proteinleri ve soya proteini izolatlarından üretilebiliyor. Ayrıca, belirli gereklilikleri karşılayan protein hidrolizatlarının kullanımına da izin veriliyor. Yeni düzenlemeyle birlikte, inek sütü kaynaklı peynir altı suyunun işlenmesiyle elde edilen bir protein hidrolizatı daha formüllere dahil edilebilecek.
TATLI PEYNİR ALTI SUYU PROTEİNİ ARTIK FORMÜLLERDE KULLANILABİLECEK
Düzenleme kapsamında, protein kaynağı olarak kullanılacak olan peynir altı suyu proteini hidrolizatına dair kriterler de belirlendi. Buna göre, en az
yüzde 70 oranında protein içeren ve yüzde 100 tatlı peynir altı suyu proteini konsantresinden oluşan bu bileşen, yalnızca inek sütünden elde edilecek.
ÜRETİM VE İÇERİĞE DAİR KRİTERLER BELİRLENDİ
Yeni eklenen protein hidrolizatı ile ilgili olarak üretim süreçleri ve içeriğine dair teknik kriterler de mevzuatta netleştirildi. Böylece üreticilerin, bebeklerin beslenme ihtiyaçlarına uygun ve güvenli ürünler geliştirmesi amaçlanıyor.