Salmonella bakterisi az pişmiş tavuk etlerinin tüketilmesi ile ortaya çıkan salgınlara yol açabilen bir bakteri. Özel bir üniversitenin Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özge Ünlü, son günlerde gündemde olan gıda zehirlenmeleri ve Salmonella bakterisine ilişkin önemli bilgiler paylaştı.

PEK ÇOK ENFEKSİYONA YOL AÇAR
Salmonella’nın hem insanlar hem de hayvanlarda enfeksiyon oluşturabilen bakteriler olduğunu belirten Doç. Dr. Ünlü, “Salmonella bakterisi, insanlara sıklıkla, hasta kişiler veya hayvanlarla temas veya bunların dışkıları ile kontamine olmuş su veya gıdaların tüketilmesi ile bulaşır. Sıklıkla besin zehirlenmesi etkeni olarak karşımıza çıkan Salmonella, aynı zamanda tifo, paratifo gibi sistemik enfeksiyonlara da neden olabilir” dedi.

8 İLA 72 SAATTE ORTAYA ÇIKAR
Basit besin zehirlenmelerinin bile 65 yaşından büyük, 5 yaşından küçük veya altta yatan hastalığı olan, bağışıklığı zayıflamış bireylerde ciddi sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulunan Doç. Dr. Ünlü, “Bu nedenle şüpheli bir gıda tüketiminden sonra ilk 8 ile 72 saat içerisinde gelişen karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve bazen de ateş gibi bulgular gösteren kişi, bu bulguları göz ardı etmemeli ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır” dedi.


















