Tüketmekten çekiniyorduk ama kanser hücrelerini tek lokmada vücuttan atıyor! Günde en az 2 kaşık tüketin…

spot_img


Sebze ve meyvelerin fermante edilerek belirli bir süre saklanmasıyla elde edilen turşu, bağırsak sağlığına karşı koruyucu ve iyileştirici bir role sahip. Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, turşunun faydalarını anlattı…

GÜNDE 2 KAŞIK TURŞU

Turşunun fermantasyon süreci sonunda oluşan faydalı bakterilerin; bağırsaklarda K2 başta olmak üzere birçok vitamin ve sindirime yardımcı enzimin üretimini desteklediğini söyleyen Örnek, “Neredeyse tüm sebzelerin turşusunu yapmak mümkün. Ancak içerdikleri yüksek antioksidanlar nedeniyle lahana ve pancar çeşitleri öncelikli olarak tüketilebilir. Herhangi bir sağlık sorunu olmayanlara ise günde ortalama 2 kaşık turşu tüketmesini tavsiye ediyoruz” dedi.

AŞIRIYA KAÇMAYIN

Turşunun belirli rahatsızlıklar ve hassasiyetler dışında sofralardan eksik edilmemesi gerektiğini söyleyen Örnek, “Dikkat edilmesi gereken nokta kişide; tansiyon, böbrek, mide, kalp ya da diyabet gibi rahatsızlıklar söz konusuysa, yüksek tuz oranı sebebiyle turşu tüketiminde aşırıya kaçmamak. Bu hastalar, turşuyu doktorlarına danışarak beslenme planlarına dahil etmeli” diye konuştu.


EV TURŞUSUNU TERCİH EDİN

Hazır versiyonlarındansa ev turşusunun her zaman birinci tercih olması gerektiğini söyleyen Örnek, “Turşu yapımında klorsuz içme suyu kullanmak, doğal veya organik üretilmiş sebzeleri tercih etmek, kaya tuzu kullanmak ve hijyen kurallarına uymak çok kıymetli. Peynir altı veya ev yoğurdundaki suyun eklenmesi de turşunun probiyotik çeşitliliğini artırır” dedi.


PRATİK LAHANA TURŞUSU TARİFİ

Örnek, pratik bir lahana turşusu tarifi de verdi. İşte o tarif: “Orta boy bir lahanayı yıkayıp dilimleyin ve üç yemek kaşığı kaya tuzuyla iyice ovalayın. Lahanalarınızı temiz bir cam kavanoza bastırarak doldurun, aralarına dilimlenmiş sarımsaklar ekleyin. Ardından içine bir su bardağı peynir altı ve yoğurt suyu ya da sirke ekleyerek, kavanozun kapağıyla turşu suyu arasında iki parmak boşluk bırakın. Kavanozun ağzını sıkıca kapatıp, karanlık bir yerde yaklaşık bir ay bekletin.”



Source link

spot_img

benzer haberler

spot_img