Yaz sezonu boyunca milyonlarca yerli ve yabancı misafir ağırlayan Antalya’nın hâlâ keşfedilmemiş birçok lezzeti olduğunu biliyor musunuz? Sadece deniz, kum ve güneşten ibaret olmayan Antalya, gastronomi turizminin de gözde şehirleri arasında… Günümüzden yüzlerce yıl önce Mısır’dan Antalya’ya göçen ailelerin mutfak kültürünün, Girit’ten göçen ailelerin mutfak kültürüyle harmanlanması ve sonrasında yörük mutfağının da eklenmesiyle çok zengin bir mutfak ortaya çıkmış. Hadi gelin hep beraber Antalya’nın gizli kalmış lezzetlerini keşfedelim.
VAZGEÇİLMEZLERDEN DOMATESLİ CİVE
Hızlı ve pratik bir şekilde hazırlanması ve tadının benzersiz olmasından ötürü Antalya mutfaklarının baş tacı olan domatesli cive, meze gibi görünse de tam bir yaz yemeğidir. Soğan ve biberler kavrulurken domateslerin eşlik ettiği tavaya sarımsak ve bulgur ilave edilerek pişirilen cive, fesleğen ile süslenerek servis edilir. Yapılışında ekstra bir su ihtiyacı duymayan yemek, zeytinyağı ile pişirilir.
ENGİNARDAN KEBAP OLUR MU?
Antalya mutfağının özel lezzetleri arasında yer alan Enginarlı Girit Kebabı, Yunan menşeli olmasına rağmen Antalya’da farklı bir forma bürünerek özelleştirilmiş bir yemek olarak günümüze ulaşmıştır. Kuşbaşı et, soğan ve enginarın birleşimiyle ortaya çıkan yemeği yaparken tercihen içerisine köfte de eklenebilmektedir. Yemeğe asıl lezzetini veren ufak dokunuşlar ise doğal tereyağı ve taze soğanlar olarak öne çıkıyor.
OLMAZSA OLMAZ HİBEŞ
Antalya yöresinin en meşhur lezzetlerinden biri olan hibeş, genellikle meze ve sos olarak yapılmaktadır. Özellikle makarna ve et yemeklerinin yanında servis edilen hibeş, ekmek bandırarak yenilen, pratik bir meze olarak tüketilmektedir. İçerisinde tahin, baharat, limon suyu ve sarımsak bulunan yemek, hafif olması sebebiyle özellikle kahvaltı ve öğle yemeklerinde de rahatlıkla yenebilmektedir.

FRİGYA BİBER DOLMASINI DENEMEDEN DÖNMEYİN
Bulgursuz bir şekilde yapılan frigya biber dolması, Antalya mutfağına özel lezzetler arasında yer almaktadır. İçi peynir doldurularak yapılan dolma, kızartılarak servis edilmektedir. Yaygın olarak bilinen biber dolmasından çok daha farklı bir lezzete sahip olan frigya biber dolması, özellikle çayın yanında tüketilebilen aperatif yemekler arasında öne çıkmaktadır.

BU MANTI BAMBAŞKA HALUŞKA
Antalya yöresine ait bir mantı çeşidi olan Haluşka’nın yapımında hamur, karabiber, soğan ve kıyma kullanılmaktadır. Farklı bir pişirme tekniği ile özel lezzete kavuşan haluşka, üzerine peynir, salçalı sos veya sarımsaklı yoğurt dökülerek servis edilmektedir.

YÖRÜK KEBABI ÇOK MEŞHUR
Antalya’da oldukça yaygın olan yörük kültürüne has yemeklerden olan yörük kebabı, kuzu eti, yufka ekmeği ve süzme yoğurt ile birlikte eşsiz bir lezzet olarak ortaya çıkmaktadır.

FİNİKE’NİN ÜNLÜ MUZ TATLISI
Muz yetiştiriciliğinde bir dünya markası olan Antalya’ya özgü lezzetlerden olan Finike muz tatlısı, oldukça farklı bir tada sahiptir. Daha önce denemediyseniz mutlaka tadına bakmanız gereken tatlılardan olan Finike muz tatlısı, kısa sürede favoriniz olabilecek derecede lezzetlidir.
İNCİR KAK
Antalya yöresine ait bir tatlı çeşidi olan incir kak, bölgede oldukça sevilen ve çok tüketilen bir tatlıdır. Yapımında ister şeker ister pekmez kullanılan tatlı, pratik oluşu ve tadının benzersizliği nedeniyle tercih edilmektedir. Eski dönemlerde kavrulmuş susam ile yapılan incir kak, günümüzde susamsız şekilde yapılıyor.


















