
ENDÜSTRİ 4.0 VE ÇEVRE DOSTU ÜRETİM
Yeni fabrikanın çikolata üretiminde kullanılacak en son teknolojilere sahip olacağını belirten Erdem, tesisin Endüstri 4.0 standardına uygun şekilde inşa edileceğini vurguladı. Bu altyapının, üretim süreçlerinde verimlilik ve izlenebilirlik açısından önemli avantajlar sağlayacağını söyleyen Erdem, şu bilgileri verdi: “Üretim hatlarımızda ileri teknoloji mutfak ve paketleme sistemleri kullanılacak. Depolama kısmında ise ‘AS/RS Depo’ adı verilen tam otomatik yükleme-boşaltma sistemleri devreye alınacak. Tüm süreçlerin anlık izlenebilmesi, enerji tüketimi dahil tüm verilerin dijital panellere yansıması ve analiz edilebilmesi için Endüstri 4.0 Dijital Entegrasyon Sistemi kurulacak. Böylece veri temelli, yüksek verimlilikle çalışan, her aşamanın otomasyonla desteklendiği bir üretim altyapısı oluşturacağız.” Sagra’nın çevre dostu üretim vizyonunu bu yatırımla bir adım öteye taşıdıklarını ifade eden Süleyman Savaş Erdem, fabrikanın enerji ihtiyacının büyük kısmının Uşak’ta kurulacak güneş enerjisi santraliyle karşılanacağını aktardı. Erdem, “Uşak’ta 200 dönüm arazi üzerinde inşa edeceğimiz güneş enerjisi santrali, sürdürülebilir üretim hedefimize güçlü katkı sağlayacak. Fabrika binamızı, çevreye duyarlı yapılar için dünya çapında geçerliliği olan LEED sertifikası kriterlerine uygun şekilde planlıyoruz. Bu yaklaşım yalnızca çevresel sorumluluğumuzun bir göstergesi değil, aynı zamanda ihracat pazarlarında tercih edilme nedenlerimizden biri olacak” dedi.
“KARADENİZ’İN 20 BİN TON FINDIĞINA TALİBİZ”
OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, yeni fabrikanın sadece bir sanayi yatırımı olmadığını, aynı zamanda bölgenin tarımsal potansiyelini sanayiyle entegre eden stratejik bir adım olduğunu vurguladı. Erdem, şöyle konuştu: “Sagra, 1936 yılından bu yana fındığı bu coğrafyada işleyerek katma değere dönüştüren bir marka. Biz 2021’de devraldığımız bu güçlü mirası Ar-Ge, inovasyon ve yatırım odaklı stratejimizle geleceğe taşıyoruz. Sagra’nın bölgeyle kurduğu bağı derinleştiriyor, üretim kültürünü daha yüksek bir vizyonla yeniden tanımlıyoruz. Mevcut fabrikamızda yılda yaklaşık 5 bin ton fındık kullanıyoruz. Yeni yatırımla bu miktarı 20 bin ton seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz. Bu artış sadece Sagra için değil, bölgedeki fındık üreticileri için de önemli bir fırsat. Üreticilerle yeni iş birliği imkanlarını değerlendiriyoruz. Fındık bu topraklarda yetişecek, yine bu topraklarda işlenecek ve buradan dünyaya gidecek. Bu model hem üreticinin kazancını artıracak hem de bölge ekonomisine sürdürülebilir katkı sağlayacak.”
TERSİNE GÖÇÜ DESTEKLEYECEK
Sagra’nın Fatsa fabrikası ile mavi yaka istihdamı yüzde 50 oranında artacak. İlerleyen dönemde beyaz yaka pozisyonlardaki büyümenin de devreye girmesiyle toplam istihdam seviyesinin daha da yükselmesi bekleniyor. OYAK Genel Müdürü Erdem, “Pandemi sonrası büyük şehirlerden Anadolu’ya dönüş eğilimi arttı. Biz de bu dönüşü destekleyecek İK yatırımları yapıyoruz. Ordu ve Sagra, bu dönüşümün yaşayan bir örneği olacak” diye konuştu.


















