OMEGA 3 KAYNAĞI; SOMON, SARDALYA, MEZGİT
Omega- 3 açısından en zengin balıkların taze veya konserve ton balığı, pasifik somonu, sardalya, alabalık, uskumru ve mezgit olduğunu söyleyen Dyt. Kara, “Buna karşılık kılıçbalığı, köpek balığı ve orkinos gibi büyük balıklarda ağır metal riski daha yüksektir. Hamsi, sardalya, somon ve mezgit gibi balıklar ise güvenle tüketilebilir” açıklamasında bulundu.
ANNE SÜTÜNÜ ARTIRIYOR
Hamile ve emziren anneler için balık tüketiminin önemine değinen Dyt. Kara, “Anne adaylarının yeterli Omega-3 alması, bebeğin göz ve beyin destekler, erken doğum riskini azaltır, annenin doğum sonrası depresyona girmesini önlemeye yardımcı olur. Emzirme döneminde anne sütü de bu yağ asitleri ile zenginleşir. Çocuklarda ise nörogelişim, beyin gelişimi ve öğrenme süreçlerinde balık tüketimi kritik bir rol oynar” dedi.
KIZARTMAYIN, FIRIN YA DA BUĞULAMA TERCİH EDİN
Balığın sağlıklı pişirilme yöntemlerine dikkat çeken Dyt. Kara, “Kızartma yöntemi balığın besin değerini düşürür, yağ çekmesini sağlar ve kalori miktarını artırır. Bu yüzden balığı kızartmamak daha uygundur. En sağlıklı yöntemler fırınlama, buğulama veya ızgaradır. Özellikle sebzelerle birlikte pişirildiğinde vitamin ve mineral kaybı en aza iner” dedi.