‘Ksilitol’, son yıllarda sağlık ve diyet bilincinin artmasıyla birlikte popülerlik kazanan bir terim. Ancak, çoğu insan ne olduğunu ve hangi yiyeceklerde bulunduğunu tam olarak bilmiyor.
ÇARPICI SONUÇLAR
Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Beytullah Çakal, şekersiz sakız, macun gibi birçok gıdada şeker yerine kullanılan ‘Ksilitol’ün yani Ksilitol şekerin, tatlandırıcı olarak kullanılan özel bir şeker türü olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Kilo vermek isteyenler veya şeker hastası olanlar tarafından yaygın olarak kullanılıyor. ‘Ksilitol’ ve ‘eritritol’ gibi şeker alkolleri, şeker, sakız ve fırınlanmış ürünler gibi işlenmiş gıdalarda şeker yerine kullanılmaktadır”
Doç. Dr. Çakal, ABD ve Avrupa’da 3 binden fazla hasta üzerinde yapılan bir araştırmanın çarpıcı sonuçlarını da paylaştı. Doç. Dr. Çakal, “Katılımcıların kanlarındaki ‘ksilitol’ seviyeleri bir gece aç kaldıktan sonra ölçülmüş. En yüksek seviyelere sahip olanların, en düşük seviyelere sahip olanlara kıyasla 3 yıl içinde kalp krizi, felç geçirme veya ölüm riskinin 2 kat daha fazla olduğu ortaya çıkmıştır” diye konuştu.