Urfa sofrasına buyurun – İDİL ÇİMRİN

spot_img


İdilika’nın Mutfağı’nda bugün Şanlıurfa‘dayız. Dünyanın ilk beş mutfağı arasında sayılan Türk mutfağı ve özelde Urfa mutfağı, mutfak kültürümüzün en önemli temel taşlarından biri. Urfa mutfağı; dünyada ve Türkiye’de müstesna bir yere sahip. Urfa mutfağını böylesine özel hale getiren, sahip olduğu tarihsel ve kültürel birikim… Şanlıurfa, bu tarihsel ve kültürel birikimiyle dünya kültürel mirasına giren bir şehrimiz…

EN ESKİ ŞEHİRLERDEN

Dünya coğrafyasında ise kuruluş tarihi bilimsel olarak tespit edilemeyen birkaç şehirden biri. Bu da Urfa’nın en eski yerleşim yerlerinden biri olduğunu gösteriyor. Neredeyse yapılan her yeni arkeolojik kazıda, Urfa’nın tarihinin biraz daha eskiye uzandığına dair deliller elde ediliyor. Görünen o ki; zaman geçtikçe Urfa’nın tarihi eskiye doğru gidiyor. İftar soframız için, bakalım Urfalıların en meşhur lezzetleri nelermiş…


PATLICANLI URFA KEBABI

MALZEMELER

1 kg. orta yağlı koyun kıyması

1 kg. patlıcan

Tuz

Karabiber

Kırmızı toz biber

Pul biber

Kekik

Kuru nane

2 adet köy biberi

1 adet büyük boy domates

YAPILIŞI: Kıyma ve baharatları iyice yoğuruyoruz. Patlıcanları alacalı soyuyoruz ve halka halka kesiyoruz. Tuzlu suya atıp acısının çıkmasını sağlıyoruz. Bir patlıcan halkası, bir parça köfte şeklinde yuvarlak tepsiye arka arkaya diziyoruz. Aralarına köy biberi serpiyoruz. Ortaya dörde bölünmüş domatesi koyuyoruz. Üzerini folyo ile kapatıp önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişiriyoruz.


AĞZI YUMUK

MALZEMELER

Kıyma

Ceviz içi

Tuz

Karabiber

Baharatlar

HAMURU İÇİN:

5 su bardağı un

1 yumurta

2 yemek kaşığı yoğurt

2 yemek kaşığı sıvı yağ

1 tutam tuz

YAPILIŞI: Öncelikle hamuru hazırlıyoruz ve dinlenmeye bırakıyoruz. Kıymayı tavaya alıp suyunu salana kadar kapağı kapalı şekilde pişiriyoruz. Suyunu saldıktan sonra kapağı açıp ceviz içini ekliyoruz. Ceviz içlerini ekledikten sonra pul biber, tuz, karabiber ve doğranmış maydanozları ilave ediyoruz. Ocağı kapatıp soğumasını bekliyoruz. Hamurdan bezeler koparıp un alarak merdaneyle tabak büyüklüğünde açıyoruz. Kıymalı harcı ortaya koyuyoruz. Hamurun kenarlarını kat kat kıvırıp kızartıyoruz.


BOSTANA

MALZEMELER

3 adet orta boy domates

3 adet yeşil sivri biber

2 adet taze soğan

1 adet küçük kırmızı kuru soğan

Yarım demet maydanoz

SOS MALZEMESİ:

1 tatlı kaşığı kuru nane

1 tatlı kaşığı pulbiber veya isot

1 tatlı kaşığı tuz

2 çorba kaşığı nar ekşisi

3 çorba kaşığı zeytinyağı

Yarım limonun suyu

YAPILIŞI: Bütün sebzeleri doğrayabildiğimiz kadar minik doğrayıp bir kaseye alıyoruz. (Ben sosu için zeytinyağ kullandım, siz istediğiniz sıvı yağı kullanabilirsiniz) Yağ, nar ekşisi, pul biber, nane, tuz ve limon suyunu iyice çırpıyoruz. Sosu domates harcıyla buluşturup güzelce karıştırıyoruz. Servis tabağına alıp bekletmeden servis yapıyoruz.



Source link

spot_img

benzer haberler

spot_img